Crematie

 

 

 

 

 

 

 Redenen om te kiezen voor een crematie

* Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis.

* Na een crematie betaalt u geen grafkosten, tenzij de urn wordt begraven.

* U kunt zelf een asbestemming kiezen : bewaren, verstrooien.

* Cremeren is een hygiënisch proces.

Condoleren

Er is schriftelijk condoleren in de ontvangstruimte van het crematorium. 

Stille crematie, crematorium Weerterland. Voor het begeleiden van de overledene vanaf het uitvaartcentrum of woonhuis met de rouwauto naar het crematorium mogen er maximaal 10 personen mee naar binnen om in de hal kort afscheid te nemen, en mogen er 2 personen aanwezig zijn bij de invoer.

Crematie:

Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Een overledene mag vanaf 36 uur na het overlijden gecremeerd worden, maar de crematie mag niet later dan zes werkdagen na het overlijden plaatsvinden. Dit geeft de nabestaanden tijd om de uitvaart te regelen. Eerder of later cremeren is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar alleen met toestemming van de burgemeester. Voor een vervroegde crematie is bovendien toestemming van de officier van justitie nodig.

Herdenkingsdienst

De nabestaande bepalen waar de herdenkingsdienst plaatsvindt. Dit kan in het crematorium zijn, in de eigen tuin, café / zaal  met een biertje en bitterballen. Wordt er gekozen voor de herdenkingsdienst in het crematorium kunnen de naasten familieleden samenkomen in de familiekamer, daar kunnen zij zich in rust voorbereiden op het afscheid van hun dierbare. De invulling van de afscheidsplechtigheid gebeurt zoveel mogelijk naar de wens van de overledene en de nabestaanden zoals sprekers, muziek of zang, de bloemen en het projecteren van foto's of video's. Na de dienst kan de familie van de overledene de bloemen meenemen.

Het crematieproces

Na de afscheidsplechtigheid wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Het komt regelmatig voor dat de familie (max. 2 personen) de overledene begeleiden en aanwezig willen zijn bij het invoeren in de crematieoven, maar dat hoeft niet. Soms willen nabestaande voorwerpen achterlaten in de kist, zoals bloemen, tekeningen of knuffels. Elk crematorium hanteert hiervoor zijn eigen regels. Meestal is het gewoon toegestaan.

Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de identificatie en de benodigde documenten worden gecontroleerd. De kist met de overledene wordt vervolgens op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden. Na de crematie worden alle niet-verbrande overblijfselen, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje uit het as gehaald.

 Crematorium Weerterland

As bestemming

Na de crematie wordt de as van de overledene een maand bewaart in het crematorium. Dit is wettelijk zo vastgesteld. Daarna beslissen nabestaanden wat met de as gebeurt. Of misschien heeft de overledene zelf wel aangegeven wat hij of zij graag wilde. Soms weten nabestaanden nog geen bestemming voor de as. Dan is het mogelijk deze tijdelijk bij te zetten in een bewaarruimte bij het crematorium.

Tegenwoordig zijn er ook andere bestemmingen voor de asresten. De as kan bijvoorbeeld verwerkt worden in één of meerdere sieraden, zodat nabestaanden de overledene altijd bij zich dragen.

Als het om vertrouwen en eerbied gaat, staan wij voor een persoonlijk begeleiding, en een stijlvolle uitvaart.

Wist U !

Wanneer de grafrechten ( grafrust is 10 jaar ) zijn verlopen, bestaat de mogelijkheid om uw dierbare te laten opgraven en te cremeren.

Er is vaak meer mogelijk dan u denkt.

Wij kunnen ons voorstellen dat u nog vragen heeft, neem gerust telefonische contact op of stuur een e-mail : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.